Om Anne Solgaard
Velkommen til min klinik, som holder til i hjertet af den gamle del af Tommerup.
Jeg er uddannet psykoterapeut fra SIF, Systemisk institut for familieterapi, hvilket er en terapeutisk uddannelse, der har et narrativt og systemisk fundament, men som også uddanner med blik for andre teorier indenfor det terapeutiske arbejde.
Mit særlige område og speciale er at hjælpe pårørende til mennesker, der er ramt af en psykisk sårbarhed eller sygdom. Det er så vigtigt at man som pårørende får hjælp til både at passe på sig selv og at kunne rumme den, der er ramt. Det er svært for de fleste. Mange pårørende lever med følelsen af at skulle ”holde ud”, hvilket kan være med til at man oplever stress og udbrændthed.
Jeg er oprindelig uddannet socialpædagog og har i de senere år taget min psykoterapeutiske uddannelse. Jeg har selv levede erfaringer som pårørende fra en periode i mit liv og tilsammen med mine uddannelser og faglige erfaring, giver det mig en bred vifte af måder at kunne hjælpe og støtte de mennesker, jeg arbejder med.
Jeg bor i Tommerup sammen med min mand, og sammen har vi en dejlig familie, der også rummer vores to voksne piger.

Psykoterapeut Anne Solgaard
Mit psykoterapeutiske ståsted og erfaring
Min uddannelse indenfor den systemisk og narrative terapi, betyder for dig der kommer hos mig, at jeg blandt andet er optaget af at gå på opdagelse i, hvilken fortælling netop du har med dig. Jeg vil, sammen med dig, være nysgerrig på hvordan de systemer du indgår i har indflydelse på dit liv, og din fortælling.
Jeg tror på, at vi bliver dem vi er, og at vi udvikler os i relationer med andre og i dét at føle os som en del af et fællesskab både i familien og i andre former for fællesskaber.
Gennem disse fællesskaber og relationer skabes en fortælling om vores liv, og ud af fortællingen skabes mange konklusioner om os selv, ”jeg er sådan én der er god til….” eller, ”jeg kan aldrig finde ud af…”, ”jeg er en dårlig forælder….” osv.
Indimellem kommer disse konklusioner til at blive dominerende ideer eller konklusioner, og de kan fylde så meget, at det kan opleves svært at leve det liv, vi gerne vil eller være den udgave af os selv, som vi ønsker at være.
Når der opstår kriser i vores liv, f.eks. at man er pårørende, kommer man under et voldsomt pres, rigtig ofte over meget lang tid, og man kan derfor opleve delvist eller helt at miste retning. ”Hvem er jeg nu i denne nye situation, hvordan skal jeg håndtere det store pres, og hvordan passer jeg på mig selv?”
Jeg har for nylig afsluttet en overbygning til om traumer, Integrativ traumeuddannelse fra Systemisk Institut for Familieterapi. Med denne overbygning har jeg fået en endnu større viden om, hvordan vores sind og krop kan reagere på svære oplevelser, og på hvordan vi kan heles bedst muligt.
Det har givet mig flere muligheder for at hjælpe pårørende, der meget ofte kommer med voldsomme oplevelser, de har fået i forbindelse med deres pårørendes psykiske sygdom. Mine erfaringer rummer især forældre og pårørende til børn og unge i behandling i psykiatrien.
Jeg har erfaringer med at lave individuelle samtaler, og har også arbejdet med grupper for forældre til psykisk syge børn og unge, søskende og voksne der er vokset op med psykisk syge forældre.
Jeg er medlem af Dansk Psykoterapeutforening hvilket betyder, at min uddannelse er godkendt af dem og lever op til de kvalitetskrav, de stiller.
Socialpædagogisk erfaring
Jeg har 30 års erfaring indenfor pædagogisk arbejde. Jeg har arbejdet med børn fra de er i vuggestuealderen og til unge i skolealderen.
Den erfaring har vist mig, hvor mange facetter og nuancer der er i et barns liv, og har givet mig et stort indblik i og forståelse for at være forældre. Jeg er meget optaget af dét der sker i vores familier, og af at være nysgerrig på de intentioner der ligger bag det vi gør.
Jeg har erfaringer med små børn, der begynder i institution, og hvordan det kan opleves, når man som forælder eller anden voksen omkring barnet ikke forstår, hvad der er på spil hos barnet. Arbejdet med at hjælpe forældre til at kunne støtte og forstå barnets perspektiv har jeg særligt øje for.
Jeg har erfaringer med at støtte børn med særlige behov i deres skolegang og at hjælpe med at forstå, hvordan vi som voksne hjælper dem bedst.
Jeg har erfaringer med at hjælpe forældre med at få øje på endnu flere ressourcer og styrker hos deres børn, og at få disse styrker i spil, så de kan blive stærkere end de udfordringer barnet har.
Områder jeg har særligt øje for i terapien.
- Angst
- Depression
- Magtesløshed som pårørende
- Krise i livet, f.eks. som pårørende
- Sorg
- Tab
- Hjælp til at få overblik som pårørende
- At hjælpe med at håndtere tunge følelser af skyld
- At få øje på egne drømme
- At holde fast i håbet

Mit faglige og uddannelsesmæssige fundament
Medlem af Psykoterapeutforeningen
I Danmark er titlen psykoterapeut ikke en beskyttet titel. Derfor er titlen MPF en hjælp til dig til at vide, at terapeuten er uddannet på et godkendt og evalueret uddannelsessted.
For at uddannelsen er godkendt af Dansk Psykoterapeutforening, stilles der krav om, at terapeuten har en anden uddannelse, erhvervserfaring og dermed også livserfaring. Der er også krav om terapeutens faglige kunnen, og man modtager supervision og egenterapi under uddannelsen. Jeg modtager fortsat løbende supervision som færdiguddannet psykoterapeut.
Jeg er medlem af psykoterapeut foreningen. Det er din sikkerhed for kvalitet i terapien