
Hvad er pårørende?
En pårørende er en person, der hjælper og støtter en nærtstående med sygdom eller andre udfordringer.
Mange pårørende er nærtstående familiemedlemmer eller nære venner, mennesker der er så tæt på en anden, at man vil kunne hjælpe og støtte en ældre eller en syg person.
Jeg har et særligt fokus på pårørende til mennesker med psykisk sårbarhed eller sygdom. De er ofte belastet over meget lang tid, og har desværre ofte svært ved at få den støtte de har brug for.
Støtte til pårørende
Jeg har erfaring med at hjælpe pårørende, og ved derfor også, at støtte til pårørende kan bestå af mange forskellige tiltag. Pårørende kan f.eks. have brug for støtte til at finde en balance i, hvordan de inddrages i deres nærtståendes sygdom og hverdag.
Erfaringer viser, at pårørende har brug for støtte og hjælp for at kunne håndtere deres rolle. En rolle, der over tid kan komme til at ændre relationen til den syge.
Mange pårørende har, helt forståeligt, hele deres fokus rettet mod den der er ramt af sygdom, navnlig hvis det er ens barn der er ramt. Pårørende når derfor ofte selv at blive alt for belastet og få det skidt, før man får søgt hjælp til sig selv.
Når man som pårørende ikke får passet nok på sig selv, hvilket er virkelig svært at gøre, kan man komme til at blive så meget en del af forløbet, at det kan være svært at finde den rigtige retning.
Mange pårørende oplever svære følelser som angst, magtesløshed og skyld. Se mere i links.
Det er af største vigtighed at få prioriteret hjælpen til sig selv som pårørende.
Udfordringer og risici for pårørende
Pårørende kan opleve mange udfordringer og risici, herunder problematisk belastning og stress. Alle pårørende kan være udfordret af, at deres nærtståendes situation udvikler sig, og over tid tærer på kræfterne.
Ændringer i den pårørendes situation kan bidrage til, at den samlede belastning bliver for stor. Som pårørende kan man have svært ved at gennemskue både egne og den syges rettigheder, hvilket kan gøre hele processen omkring forløbet mere belastende.
Det er vigtigt at understrege, at hjælp fra pårørende ikke er en erstatning for professionel hjælp fra fagpersonale.
Bedre kommunikation og samarbejde
Bedre kommunikation og samarbejde mellem pårørende, den syge og fagpersonale er afgørende for en god omsorg, og for at den syge kan komme sig bedst muligt.
Inddragelse af pårørende i processen sikrer en mere sammenhængende og individuelt tilpasset omsorg. Det er dog rigtig vigtigt at tale om hvilken form for inddragelse der er mulig for de pårørende, - på hvilken måde, og hvor lidt eller meget de skal inddrages.
Fokus på at forstå den syge og dennes behov er vigtig for en god behandling og støtte. Samtidig er det også vigtigt at forstå hvad der sker i den syges familie, og hvordan familien støttes bedst.
Hvilke rettigheder har man som pårørende
Pårørende har ret til at blive informeret om den syges situation, hvis denne giver samtykke til det.
Indimellem kan man som pårørende stå i den svære situation, at den syge ikke giver samtykke. Det kan give meget svære og dilemmafyldte situationer. Erfaringer viser dog, at kommunikationen om inddragelse der er meningsfuld for alle parter, er hjælpsom for situationen.
Hvis der er givet samtykke, har pårørende ret til at blive inddraget i beslutningsprocessen om patientens behandling.
Det er vigtigt at huske, at alle pårørende altid må give deres egne informationer, viden og bekymringer om patienten videre til fagpersonalet, uanset samtykke. Denne viden og information kan være meget vigtig, samt være med til at understøtte behandlingen.
Mange pårørende har brug for hjælp - hvor kan jeg finde hjælpen?
Der findes mange forskellige måder at få hjælp på som pårørende. Hjælpen kan findes både hos fagpersonale og forskellige organisationer. Der findes organisationer indenfor mange forskellige tilstande og sygdomme.
Pårørende kan få hjælp og støtte til at håndtere deres rolle og til at opnå bedre vilkår. Det kan være meget individuelt hvad man som pårørende har brug for hjælp til, afhængigt af hvor i processen og forløbet man er.
Måske har man brug for at dele sin situation med andre der står i noget lignende. At dele oplevelser og erfaringer med andre pårørende, kan være både hjælpsomt og helende. Flere organisationer og foreninger laver gruppeforløb for både den der er ramt, og for de pårørende.
Det kan også være man har brug for et individuelt forløb hos en psykolog eller terapeut. her kan man få hjælp til netop det man selv står midt i, og der vil være rum og plads til at tale om og tage hånd om alle de mange tanker, bekymringer og måske sorg man kan være fyldt af som pårørende.
At få den rette hjælp som pårørende, vil være afgørende for hvordan man kan være en hjælp for den der er ramt, og for hvordan éns egen livskvalitet kan være, både i forløbet og når man kommer på den anden side.